2020-2021年八年级英语下册阅读理解 复习经典

更新时间:2023-12-11 04:34:17 阅读: 评论:0

2023年12月11日发(作者:古代励志故事)

-

2020-2021年八年级英语下册阅读理解 复习经典

2020-2021年八年级英语下册阅读理解 复习经典

一、八年级英语下册阅读理解专项练习(含答案解析)

1.阅读理解

Mr. Ellis is very old. He has en many changes in his hometown.

He knows that things are different now. But he never forgets the old days. He likes to talk about

them. He often talks about his favorite birds , the robins (一种小鸟---鸫)."When I was a boy,

the hous were not here. There were wide fields and tall trees. Every spring the robins would

come. Thousands of them would fly up to the north from the south. They spent the winter in the

south. Some would build their nests (巢) in the trees near our hous. Then people started to

cut down trees, and built more hous. The robins stopped coming. They couldn't build their

nests near our hous becau there were no trees."

"Now there are too many hous and too many roads. There are no places for the robins. They

don't come any more."

(1)Mr. Ellis often talks about__________.

A. his old hou B. the old days C. his life now D. his family

(2)The robins spent the winter in__________.

A. the south B. the west C. the north D. the east

(3)__________ built the nests in the trees.

A. Mr. Ellis B. Some people C. The robins D. Some dogs

(4)The robins hasn't come to the hometown becau

A. people has built more hous.

B. There are too many trees.

C. it is colder in the north now.

D. There are no places for the robins.

(5)From the passage we can know that___________.

A. Mr. Ellis likes his new life now.

B. there were many hous in the old days.

C. the robins can make hous without trees.

D. Mr. Ellis is not happy with the changes there.

【答案】 (1)B

(2)A

(3)C

(4)D

(5)D

【解析】【分析】大意:文章主要介绍了 Ellis先生记忆中的一种鸟——鸫,以及家乡的变化。

(1)细节理解题。根据第二段 But he never forgets the old days. He likes to talk about them.

但他永远忘不了旧时光,他喜欢讨论他们,可知Ellis先生喜欢谈论旧时光。故选B。

(2)细节理解题。根据第二段 They spent the winter in the south. 可知,鸟儿在南方过冬。故选A。 (3)细节理解题。根据第二段 Some would build their nests (巢) in the trees near our

hous. 有些会把他们的巢建在房子附近的树上,可知有些鸫会把他们的巢建在房子附近的树上。故选C。

(4)细节理解题。根据第二段最后一句 They couldn't build their nests near our hous

becau there were no trees. 他们不能把他们的巢建在我们房子附近,因为没有树,可知家乡已经没有地方给鸫筑巢了。故选D。

(5)推理判断题。根据最后一段 There are no places for the robins. They don't come any

more. 没有地方给鸫了,他们不再来了,可知Ellis先生觉得很遗憾,因此他对家乡的变化应该是觉得不开心的。故选D。

【点评】考查阅读理解,首先快速浏览、分析问题,抓住关键词;其次带着问题通读全文,了解文章大意,找到依据,确定答案;最后再检查一遍,确保答案正确。

2.阅读理解

The Flame Mountain(火焰山)is about 200 km away from Urumqi in Xinjiang. It is in a place

with many high mountains around it. It is much hotter than nearby places. If you want to enjoy

the feeling of a hot shower in summer, it's the right place to go!

On hot summer days, it can get hotter than 80℃. Try to cook eggs or cakes in the sand and

they will be ready in a few minutes!

Does rain help make it cooler? People hardly e rain in 10 out of the 12 months in a year. Why?

For most of the time, the raindrops dry in the hot air before they reach the ground.

The mountain came into being millions of years ago when the earth was changing a lot. We

can't e any plants on the top of the mountain, only red rocks. They make the whole mountain

look red. In hot air and strong sunshine, the mountain looks like a burning flame. That's where its

name comes from.

(1)How long will it take to cook eggs in the sand on the Flame Mountain?

A. A few minutes. B. A few hours. C. A few conds. D. A few years.

(2)Why do people hardly e rain there most of the time?

A. Becau it never rains there in the daytime.

B. Becau the raindrops dry in the hot air.

C. Becau it often rains there during the night.

D. Becau it hardly rains there all the year.

(3)How long has the Flame Mountain been there?

A. Thousands of years.

B. Hundreds of years.

C. Millions of years.

D. Two thousand years.

(4)Which of the following words can NOT be ud to describe the Flame Mountain?

A. Green. B. Rocky. C. Red. D. Hot.

【答案】 (1)A

(2)B (3)C

(4)A

【解析】【分析】主要讲了在新疆的中部有一个真正的火焰山,这座山离乌鲁木齐大约200公里,它位于一个盆地内,四周被高山环绕。夏天是去这里感受桑拿的最好时间。

(1)细节题。根据On hot summer days, it can get hotter than 80℃. Try to cook eggs or cakes

in the sand and they will be ready in a few minutes!在炎热的夏天,气温可能会超过80℃。试着在沙子里煮鸡蛋或蛋糕,几分钟后就好了!可知几分钟就好,故选A。

(2)细节题。根据For most of the time, the raindrops dry in the hot air before they reach the

ground.可知大多数时候,雨滴在到达地面前在热空气中变干。故选B。

(3)细节理题。根据The mountain came into being millions of years ago when the earth was

changing a lot.可知千百万年前,当地球发生巨大变化时,这座山就形成了。故选C。

(4)细节题。根据We can't e any plants on the top of the mountain, only red rocks. They

make the whole mountain look red. In hot air and strong sunshine, the mountain looks like a

burning flame.可知我们在山顶上看不到任何植物,只有红色的岩石。它们使整座山看起来通红。在炎热的空气和强烈的阳光下,这座山看起来像一团燃烧的火焰。故选A。

【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。

3.阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。

Replacing (更换) some things in your hou at the right time can make you healthier. Some

rearches show us when and why the following things should be replaced.

Item

Toothbrush

Cutting board

Chopsticks

Blanket

Main material

Plastic

Replacing

reason

Replacing

time

Causing

toothache

Every

months

Wood

Wood

Wood

Being

out

Using hot water

Dry-cleaning

Cleaning way

Using warm water

Using hot water

菌)

three Every three years

a

Producing bacteria (细Producing

bacteria

Every

months

worn

five Every five years

(1)According to the form above, ________of the four items is/are mainly made of wood.

A. one B. two C. three D. four

(2)You should clean ________ with hot water.

A. toothbrushes and cutting boards B. chopsticks and blankets

C. cutting boards and chopsticks D. toothbrushes and blankets

(3)Which of the following is TRUE according to the form above?

A. Your cutting board should be dry-cleaned with hot water.

B. Warm water prevents your chopsticks from producing bacteria.

C. Being worn out is the reason for replacing your blanket.

D. Every three years is the best time to replace everything. 【答案】 (1)B

(2)C

(3)C

【解析】【分析】文章大意:文章用表格讲述了家里很多东西正确的替换时间和原因。

(1)细节理解题。根据表格第二行,可知有三种东西的材料是由木头制成的,故选C。

(2)细节理解题。根据第三行可知用热水清洗的有:Cutting board和Chopsticks,故选C。

(3)细节理解题。根据第二行可知要干洗的是Blanket,A不对,牙刷需要用温水洗,不是筷子,B不对,根据最后一行可知替换每种东西的时间有三年的,也有五年的,故D不对,根据第四行可知Blanket替换的原因是用坏了,故选C。

【点评】考查阅读理解能力,能熟练读懂表格中的内容,并根据问题在原文中找到依据,选出正确答案。

4.阅读理解

The famous director(导演)of a big and expensive movie planned to film a beautiful sunt(日落)over the ocean, so that the audiences could e his hero and heroine in front of it at

the end of the film as they said goodbye to each other for over. He nt his camera workers out

one evening to film the sunt for him.

The next morning he said to the men, "Have you provided me with that sunt?"

"No, sir," the men answered. The director was angry. "Why not?" he asked.

"Well, sir," one of the men answered, "we're on the east coast here, and the sun ts in the

west. We can get you a sunri(日出)over the a, if necessary(必要), but not a sunt. "

"But I want a sunt!" the director shouted."(Go to the airport, take the next flight to the

west coast, and get one."

But then a young cretary had an idea. "Why don't you photo a sunri," she asked, "and then

play it backwards? Then it'll look like a sunt."

"That's a very good idea!" the director said. Then he turned to the camera workers and said,

"Tomorrow morning I want you to get me a beautiful sunri over the a."

The camera workers went out early the next morning and filmed a bright sunri over the

beach in the middle of a beautiful coast. Then at nine o'clock they took it to the director. "Here it

is, sir, "they said, and gave it to him. He was very plead.

They all went into the studio(工作室). "All right, "the director explained, "now our hero and

heroine are going to say goodbye. Run the film backwards so that we can e the 'sunt' behind

them. "

The "sunt" began, but after a quarter of a minute, the director suddenly put his face in his

hands and shouted to the camera workers to stop.

The birds in the film were flying backwards, and the waves on the a were going away from

the beach.

(1)Why did the director want to nd his workers to the west coast?

A. Becau he changed his mind about getting a sunt. B. Becau he was angry with his crew.

C. Becau he wanted to get a photo of sunt.

D. Becau it was his cretary's advice.

(2)The director wanted to film a sunt over the ocean becau .

A. it went well with the paration(告别)of the hero and heroine

B. when they arrived at the beach it was already in the evening

C. it was more moving than a sunri

D. the ocean looked more beautiful at sunt

(3)After the "sunt" began, the director suddenly put his face in his hands .

A. becau he was moved to tears

B. as he saw everything in-the film moving backwards

C. as the sunri did not look as beautiful as he had imagined

D. becau he was sad with the performance of the hero and heroine

(4)Which of the following is NOT true?

A. The workers had to follow the cretary's advice.

B. If you want to e a sunri, the east coast is the place to go.

C. The camera workers wasn't able to film the photo the first day.

D. The director told his workers to stop filming the "sunt".

【答案】 (1)C

(2)A

(3)B

(4)A

【解析】【分析】短文大意:导演想得到日落的场景,他的员工没有拍好,后来他打算让员工拍一副日出场景,但是后来在倒放的时候,发现镜头里的东西都在倒放。

(1)细节题。根据文章提到的 so that the audiences could e his hero and heroine in

front of it at the end of the film as they said goodbye to each other for over 可知,他需要一副日落的场景,故选C。

(2)细节题。根据文章提到的 so that the audiences could e his hero and heroine in

front of it at the end of the film as they said goodbye to each other for over 可知,它和男女主角告别相匹配,故选A。

(3)细节题。根据文章提到的 The birds in the film were flying backwards, and the

waves on the a were going away from the beach 可知,他发现一切东西都在倒退,故选B。

(4)细节题。根据文章提到的 The camera workers went out early the next morning and

filmed a bright sunri over the beach in the middle of a beautiful coast 可知,看日出应该在海岸的中部看,故B错误,故选B。

【点评】考查细节题,做此类题首先熟悉文章大意,熟悉问题,带着问题到文章找出答案,即可。

5.阅读理解

"What! You too? I thought I was the only one." Have you ever said this to someone? If so, you

may have ended up becoming friends with this person.

It emed that similarity often helps form friendships. The Greek philosopher(哲学家)

Aristotle once said, "Some define(下定义) friendship as a matter of similarity. They say that

we love tho who are like ourlves."

Now, there is some science behind this idea. Scientists from University of California said friends

have similar brains, Scientific American reported.

The scientists invited 42 university students to take part in an experiment. Each student

watched the same t of videos, which included a comedy, a discussion and a soccer match.

Meanwhile, scientists studied their brains and recorded their brain activity.

According to their study, friends who watched the same video clips reacted in similar ways.

Similar parts of their brains lit up while watching the videos, especially parts that were connected

with motivation(动力), learning and memory.

However, people who weren't friends had different reactions to the same clips.

"Having clo friends who brains react like ours may be rewarding becau it makes one's

won values, opinions, and interests strength," scientist Carolyn Parkinson told Business Insider.

But brain similarity is not the only thing that can result in friendship. Scientists from the

University of Leipzig, Germany, found that friendship is also bad on how physically clo you

are to someone.

They did an experiment with first-year college students who met in class for the first time. In

this experiment, students who sat in neighbouring ats were more likely to become friends.

(1)What does "this idea" in Paragraph 3 refer to?

A. Many friendships start with small chats.

B. Friends try to develop similarities between themlves.

C. People with similarities may become friends

D. We like tho who like us first.

(2)The 42 university students in the experiment_____________.

A. are all from the University of California B. were clo friends before the experiment

C. watched the same t of videos D. reacted differently from each other

(3)What did the study of the students' brains show?

A. They had watched the same video clips.

B. Friends had similar reactions to the same clips.

C. Watching videos improves one's memory.

D. It's good to have friends who react similarly.

(4)According to the story , what el may help build friendship?

A. Being fun and helpful B. Studying at the same college.

C. Having similar appearances D. Being physically clo.

(5)The best title of the passage is "__________"

A. What is friendship B. Friends can think alike

C. An experiment about friendship D. How can we build friendship

【答案】 (1)C (2)C

(3)B

(4)D

(5)B

【解析】【分析】这是一篇说明文,主要告诉我们相似的人或者距离较近的人更容易成为朋友。

(1)细节理解题,根据 Now , there is some science behind this idea. Scientists from

University of California said friends have similar brains, Scientific American reported.现在,有一些科学背后的想法。据“科学美国人"报道,加州大学的科学家们说,朋友们也有类似的大脑,可知这里this idea是指有相似之处的人可能会成为朋友,故选C。

(2)细节理解题,根据 The scientists invited 42 university students to take part in an

experiment. Each student watched the same t of videos, which included a comedy, a discussion

and a soccer match.科学家们邀请了42名大学生参加一项实验。每个学生都观看了相同的一组视频,其中包括一部喜剧、一场讨论和一场足球比赛,可知答案,故选C。

(3)细节理解题,根据 According to their study, friends who watched the same video clips

reacted in similar ways. 根据他们的研究,看过相同视频片段的朋友也会有类似的反应,可知答案,故选B。

(4)细节理解题,根据 Scientists from the University of Leipzig, Germany, found that

friendship is also bad on how physically clo yo are to someone. 德国莱比锡大学(UniversityofLeipzig) 的科学家们发现,友谊也是建立在身体上与某人有多亲密的基础上的,和 In this experiment, students who sat in neighbouring ats were more likely to become

friends.在这个实验中,坐在相邻座位上的学生更有可能成为朋友,可知坐得近的学生更可能成为朋友,故选D。

(5)主旨大意题,结合文章大意主要讲述的是相似常常有助于建立友谊,希腊哲学家(哲学家)亚里士多德曾经说过,有些人把友谊定义为相似之处。他们说我们爱那些和我们一样的人。可知朋友可以有相同的想法,故选B。

【点评】考查阅读理解能力,细节理解题要在文章中找到原句和细节,选出正确答案;主旨大意题要掌握文章大意,了解作者的写作意图,找到关键词,选出最佳答案。

6.阅读理解

How much sleep do we need? We are all different. Some people need only three hours of sleep

a night. Others need ten hours of sleep a night. Most Americans sleep an average(平均) of

ven to eight hours a night. After the age of fifty, the average sleeping time goes down to 6.5

hours a night.

Most people have a bad night when they cannot fall asleep(睡着). The name of this

problem is called insomnia.

This isn't a new problem .Many famous people in history had insomnia .Some of the people

had special ideas to make them sleep .Benjamin Franklin, the famous inventor had four beds. He

moved from one to another to fall asleep .King Louis XIV(国王路易十四)of France had four

hundred and thirteen beds and hoped to fall asleep in one of them .Mark Twain, the famous American writer, had a different way. He lay on his side across the end of his bed.

(1)After the age of fifty, the average sleep hours are________ a night.

A. 3 hours B. 7 or 8 hours C. 6.5 hours D. 10 hours

(2)Which of the following is TRUE?

A. King Louis XIV was an American.

B. Many famous people in history had a bad night when they couldn't fall asleep.

C. Benjamin Franklin was a famous doctor.

D. Most young Americans sleep for an average of 6.5 hours a night.

(3)Why did Benjamin Franklin have four beds?

A. Becau he hoped to fall asleep.

B. Becau he was a famous inventor.

C. Becau he had a lot of money.

D. Becau he liked to lie on his side across the end of his bed.

【答案】 (1)C

(2)B

(3)A

【解析】【分析】 本文讲述我们需要多少时间的睡眠,很多人会患有失眠症很多名人也不例外。

(1)细节题。根据第一段提到After the age of fifty, the average sleeping time goes down to

6.5 hours a night.可知50之后每晚睡6.5个小时,故选C。

(2)细节题。 根据第三段中提到King Louis XI V (国王路易十四) of France had four

hundred and thirteen beds and hoped to fall asleep in one of them他是法国人可得知A错误。根据第三段提到Many famous people in history had insomnia, too.许多名人也会失眠故B项正确。Benjamin Franklin, the famous inventor, had four beds. He moved(移动) from one to

another to fall asleep.他是个著名的发明家,而不是作家,故C项错误。根据第一段提到Benjamin Franklin, the famous inventor, had four beds. He moved(移动) from one to another

to fall asleep.50岁以后才会睡眠6.5小时故D项错误 ,故选B。

(3)细节题。根据Benjamin Franklin, the famous inventor had four beds. He moved from one

to another to fall aslee的描述可知他有四张床是因为希望睡着,故选A。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题常考题型,细节题要注意从文中寻找答案。

7.阅读理解

Suzhou is a famous city in China. You can e beautiful mountains and trees in the city.

Travel time:

08:00—Pick you up from the hotel in Shanghai and go to Suzhou.

10:00

10:00—Visit the Tiger Hill .It is called as “the most famous place in Wuzhong”.

11:00

11:00—Visit Hanshan Temple. 12:00

12:00—Lunch time.

13:00

13:00—Visit the No.1 Silk Factory. Suzhou is famous for its silk production(产品).

14:00

14:00—Visit the Humble Administrator's Garden. This garden has three parts:the

16:00

18:00

How to book:

You must book by email. Tell us which hotel you are staying at and wait for our confirmation

(确认) email.

Our tour guide will call you the night before the tour and tell you when we will meet the next

morning.

(1)The writer must be a ________.

eastern part,the middle part and the western part.

16:00—Return to Shanghai.

A. visitor B. waiter C. driver D. travel agent (代理人)

(2)The tourist will visit ________ places in Suzhou.

A. six B. five C. four D. three

(3)What will they visit at 13:00?

A. The No.1 Silk Factory. B. Hanshan Temple.

C. The Tiger Hill. D. The Humble Administrator's Garden.

(4)If you want to book, you must________.

A. go to their office B. call the tour guide C. nd them a letter D. nd them an email

【答案】 (1)D

(2)C

(3)A

(4)D

【解析】【分析】主要讲了苏州旅行时间及预订方式。

(1)细节题。根据表格可知是关于旅行的时间,所以作者是旅行代理人,故选D。

(2)细节题。根据Visit the Tiger Hill;Visit Hanshan Temple.;Visit the No.1 Silk Factory.;Visit the Humble Administrator's Garden.可知一共四个地方,故选C。

(3)细节题。根据13:00—14:00 Visit the No.1 Silk Factory.可知是No.1 Silk Factory,故选A。

(4)细节题。根据You must book by email可知通过电子邮件预订,故选D。

【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。 8.阅读理解

Hayao Miyazaki(宫崎骏) was born in Tokyo on January 5, 1941. As a boy, he liked to read

and draw cartoons. After graduating from university in 1963, Miyazaki joined the Toei Animation(动画片制作) Company. At Toei, he worked on many animated movies, like the famous Puss

in Boots. In 1984, he made Nausicaa of the Valley of the Wind (《风之谷》), which was

bad on a comic book he wrote. Becau this movie was so successful, Miyazaki was able to

start his own animation company, Studio Ghibli.

One of Miyazaki's most loved movies is My Neighbour Totoro(《龙猫》), made in 1988. It is

a children's movie, but many teenagers and adults like it too. The movie is about two sisters who

become friends with a big supernatural (神奇的) animal named Totoro. It is a very warm-hearted story, with many strange and interesting characters such as Cat Bus, a cat which is also a

bus. Miyazaki's 2001 movie, Spirited Away, was even more popular than My Neighbour Totoro.

All of Miyazaki's movies have strange but charming people and creatures. Many of his stories

happen in worlds that are different from ours. However, they still show his ideas about real life.

He often points out how humans hurt the natural world. He thinks people should change the

ways.

(1)What is the main idea of this passage?

A. The movie My Neighbour Totoro. B. The early life of Hayao Miyazaki.

C. The most famous movie in Japan. D. The works of Hayao Miyazaki.

(2)How did the success of Nausicaa of the Valley of the Wind help Miyazaki?

A. He was able to start his own company. B. He could ll a comic book.

C. He could join Toei Animation Company. D. He could work on more movies.

(3)Which movie is "Cat Bus" in?

A. Nausicaa of the Valley of the Wind. B. My Neighbour Totoro.

C. Puss in Boots. D. Spirited Away.

(4)Who likes My Neighbour Totoro ?

A. Teenage girls. B. Children. C. Adults. D. A, B & C.

(5)According to the passage, why are Miyazaki's movies so successful?

A. His movies are funny. B. His movies show his ideas about real life.

C. His movies have strange creatures. D. He wants to protect the environment.

【答案】 (1)D

(2)A

(3)B

(4)D

(5)B

【解析】【分析】文章大意:主要介绍了宫崎骏的生平事迹及主要作品,以及他的作品给我们的启示。

(1)理解归纳题。通读全文可知,此文主要介绍了宫崎骏的主要作品,故选D。

(2)细节理解题。根据文中的语句In 1984, he made Nausicaa of the Valley of the Wind (《风之谷》), which was bad on a comic book he wrote. Becau this movie was so

successful, Miyazaki was able to start his own animation company, Studio Ghibli.理解可知,由《风之谷》改版的电影很成功,以至于宫崎骏成立了自己的工作室,故选A。

(3)细节理解题,根据文中的语句One of Miyazaki's most loved movies is My Neighbour

Totoro”,“It is a very warm-hearted story,with many strange and interesting characters such as Cat

Bus”理解可知猫巴士在电影我的邻居托托罗里面,故选吧B。

(4)细节理解题。根据文中的语句 It is a children's movie, but many teenagers and adults

like it too. 理解可知,My Neighbour Totoro很受小朋友,年轻人以及成年人的喜爱,故选D。

(5)理解推断题。根据文中的语句Many of his stories happen in worlds that are different

from ours. However, they still show his ideas about real life. 理解可知,宫崎骏的电影受欢迎的主要原因,就是反映现实生活,故选B。

【点评】考查阅读理解。细读各个问题,带着问题浏览短文,抓住关键信息,选择最佳答案。

9.阅读理解

CHARITY BOOK DRIVE BY

FAMOUS FIVE CHILDREN'S CLUB

Give the gift of reading!

The charity drive(慈善活动) is to support children at Shenzhen Children's Home.

Help develop and inspire the children through reading!

19 & 20 July 2019

9:00 a. m-5:

Room 202, Happy Gardens Club hou

Donate

(捐赠) books suitable for children from

5 to 14 years old!

All kinds of books

Fiction, Nonfiction, Magazines, Comics, Textbooks, Picture books, etc

Do your part to help the children at Shenzhen Children's Home. We believe you are willing

to donate a few of your ud books for the charity drive. You can write your name on your

books and give

them to the volunteers on duty. Not only that, you can also meet some famous people from

Mat Yo-Yo children's program on Youth Sports Channel of Star Television. They will be giving a

wonderful

performance on Saturday, 20 July 2019 at 10:30 a. m. Don't miss this great chance to meet our local performers!

Thank you for your kindness

(1)Why is the charity drive organized for Shenzhen Children's Home?

A. To encourage children through reading. B. To teach children to draw pictures.

C. To introduce some local performers. D. To rai money for the children.

(2)Who organized the charity drive for Shenzhen Children's Home?

A. Shenzhen Children's Home.

B. Famous Five Children's Club.

C. Some famous local performers.

D. Sports Channel of Star Television.

(3)What can the book donors do?

A. They will give a performance.

B. They can meet local performers.

C. They can only donate some new books.

D. They give their names to the volunteers.

(4)What might the text be?

A. A news report. B. A meeting notice. C. An advertiment. D. A science story.

【答案】 (1)A

(2)B

(3)A

(4)A

【解析】【分析】大意:本文讲述慈善活动的内容和时间。

(1)细节题。根据help develop and inspire the children through reading!可知,慈善活动通过阅读来鼓励学生,故选A。

(2)细节题。根据CHARITY BOOK DRIVE BY FAMOUS FIVE CHILDREN'S CLUB 可知,慈善活动有著名的五个孩子的俱乐部组织的,故选B。

(3)细节题。根据They will be giving a wonderful performance on Saturday, 20 July 2019 at

10:30 a. m.可知,书的捐赠者将会进行一次表演,故选A。

(4)推断题。本文讲述由五个孩子俱乐部组织的慈善活动,此篇文章应该是属于新闻报道,故选A。

【点评】考查阅读理解能力,细节题和推断题是阅读理解题中常考题型。细节题要从文中寻找答案。推断题需要根据上下文,推断出需要的信息。

10.阅读理解

Langshan Mountain, lying in Xinning County, is about 500 kilometers away from Changsha. It is

one of China's National Geological Parks and is famous for its special Danxia landform (丹霞地貌).

Covering an area of 108 square kilometers, Langshan Mountain has rich natural scenery and

lots of tourism resources (资源). There are more than 60 scenic spots (景点) in Langshan

Mountain, among which the most famous are Tianyi Lane (天一巷), Chili Peak (辣椒峰), Bajiao Stronghold (八角寨) and so on.

On August 2nd, 2010, Langshan Mountain was recorded in the World Heritage List (世界遗产名录) and became China's eighth world natural heritage.

If you would like to visit Langshan Mountain, you can take a bus from Shaoyang South Station

to Xinning County. It will take you about 2 hours and the price of the bus ticket is 54 yuan each

adult. Then you can take a taxi to Langshan Mountain. The best time to visit Langshan Mountain

is from March to October.

(1)Langshan Mountain lies in ________.

A. Xinshao County B. Xinning County C. Longhui County

(2)How many scenic spots are there in Langshan Mountain?

A. More than 60. B. Less than 60. C. About 16.

(3)Langshan Mountain became China's ________ world natural heritage in 2010.

A. sixth B. venth C. eighth

(4)You can take ________ to Langshan Mountain from Xinning County.

A. a train B. a plane C. a taxi

(5)The best time for you to visit Langshan Mountain is ________.

A. in December B. in May C. in February

【答案】 (1)B

(2)A

(3)C

(4)C

(5)B

【解析】【分析】本文介绍了狼山的位置,景点,交通方式和参观的最佳时间等。

(1)细节题。 根据第一段句子Langshan Mountain,lying in Xinning County,狼山位于新宁县,可知狼山位于新宁县,故选B。

(2)细节题。 根据第二段句子There are more than 60 scenic spots in Langshan Mountain,在狼山有超过60处景点,可知超过60处景点,故选A。

(3)细节题。 根据第三段句子On August 2nd,2010,Langshan Mountain was recorded in

the World Heritage List and became China's eighth world natural heritage,2010年8月2日,狼山被记录在世界遗产名录成为中国第八个世界自然遗产,可知成为中国第八个世界自然遗产,故选C。

(4)细节题。 根据第四段句子Then you can take a taxi to Langshan Mountain,然后你可以乘出租车去狼山,可知乘出租车,故选C。

(5)细节题。 根据第四段句子The best time to visit Langshan Mountain is from March to

October,参观狼山的最佳时间是从3月到10月,可知结合选项,可知是五月,故选B。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题,细节题要注意从文中寻找答案。

11.阅读理解

Police aren't sure how el to explain it. But when a policeman walked into an apartment on

Thursday night to answer a 911 call, a cat was lying by a telephone on the floor. The cat's owner, Gary, was on the ground near his bed having fallen out of his wheelchair.

Gary said his cat, Tommy, must have hit the right buttons(按钮)to call 911. He said he

couldn't get up becau of great pain from his chest(胸口). He also couldn't reach the

medicine on the table.

The policeman, Patrick, said police got a 911 call from Gray's apartment, but there was no one

on the phone. Police called back to make sure everything was OK, and when no one answered,

they decided to check things out. That's why Patrick found Tommy next to the phone.

Gary got the cat three years ago to help lower his blood pressure (压力). He trained him to

call 911, but unsure if the training would work. The phone in the living room is always on the

floor, and there are 12 small buttons including a speed dial (快捷键) for 911 right above the

button for the speaker phone.

"He's my hero(英雄)." Gray said.

(1)Who made a 911 call to the police?

A. Gary. B. Patrick. C. The cat. D. Gary's neighbor.

(2)The police got the call becau ____________.

A. someone broke into Gary's hou through the window

B. Tommy liked to play with the phone

C. the cat was in great danger

D. Gary was in danger and needed some help

(3)Which of the following is NOT true?

A. Gary is a disabled man. B. Gary was saved at last.

C. Gary thought the police was his hero. D. Tommy is very clever.

【答案】 (1)C

(2)D

(3)C

【解析】【分析】本文讲述了猫拨打911救了它的主人的故事。

(1)推理题。根据 Gary said his cat, Tommy, must have hit the right buttons(按钮)to

call 911. 可知是猫拨打了电话,故选C。

(2)推理题。根据 Police called back to make sure everything was OK, 可知因为Gary有危险需要帮助,故选D。

(3)细节题。根据 He's my hero(英雄)." Gray said 可知猫是他的英雄,故不是警察,故选C。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。

12.阅读理解

Have you ever wondered what kind of music young people across the United States are

listening to? Are they crazy about Britney Spears? Do they love the Backstreet Boys? Or do they

dance with Eminem?

Well, nearly 6,000 teens have taken part in a Teen & Music survey, made by the USA Weekend Magazine last autumn. And the result showed what type of music was hot and what was not.

It comes without surpri that hip-hop and rap are the most popular types of music among

American teenagers. They began in the mid-1970s with young black kids in New York, taking

music onto the streets. Hip -hop and rap are well-known for the break-dancing that goes with

them.

The word "rap" comes from a slang word. It is a rapid rhyme that is spoken rather than sung.

Pop music, such as Britney Spears and the Backstreet Boys, has always met the tastes of the

general public. It continues to enjoy support from teens and is the cond most popular music

after hip-hop and rap.

The third is rock music with exciting dance beats and simple lyrics that speak loudly of social

problems. The melodies are led by electric guitars. Rock became popular in the USA in the early

1950s. The American singer Elvis Presley and British group the Beatles became world famous rock

artists.

The survey also shows that jazz is least loved by American teens. It developed in the later part

of the 19th century from a mixture of African songs and hymns. Jazz tends to be the type of

music that people enjoy more as they get older.

(1)American teenagers like best.

A. hip-hop and rap B. pop music C. rock music D. jazz

(2)Britney Spears and the Backstreet Boys belong to .

A. pop music B. hip-hop C. rock music D. jazz

(3)In the later part of the 19th century developed .

A. rap B. jazz C. the Beatles D. the electric guitar

(4)The main purpo of this passage is to tell the readers .

A. about a study conducted among US teens

B. what types of music are popular among US teens

C. that both American and Chine teens love music

D. that kids love different types of music becau of the stars

【答案】 (1)A

(2)A

(3)B

(4)B

【解析】【分析】短文大意:本文告诉我们美国青少年最喜欢嘻哈和说唱,摇滚乐,用激动人心的舞蹈节奏和简单的歌词来说出社会问题;在19世纪后期爵士乐发展了,但是爵士乐最不受青少年的喜爱。

(1)细节理解题。根据 It comes without surpri that hip-hop and rap are the most popular

types of music among American teenagers. 毫不意外,嘻哈和说唱是美国青少年最喜爱的音乐。故选A。

(2)细节理解题。根据Pop music, such as Britney Spears and the Backstreet Boys, has always

met the tastes of the general public. 可知布兰妮·斯皮尔斯和后街男孩都属于流行音乐。故选A。

(3)根据 The survey also shows that jazz is least loved by American teens. It developed in the later part of the 19th century from a mixture of African songs and hymns. 可知爵士乐是在19世纪后期发展的。故选B。

(4)主旨大意题。根据文章主题句 Have you ever wondered what kind of music young

people across the United States are listening to? 这篇短文主要讲的是美国的青少年喜欢的音乐类型。故选B。

【点评】此题考查阅读理解。这道题涉及到细节理解和主旨大意两种题型。对于细节理解题,在阅读短文后,根据问题在文章中直接找到和问题相关的语句确定问题答案。对于主旨大意题可知根据文章的主题句进行判断。

13.阅读理解

Do you read advice columns(建议专栏) in newspapers and magazines? Do you think they

are helpful to everyone who reads them? Here are some.

Dear Sally,

I've got a problem. My good friend Lana in my science class asked me to lend her my exerci

book so she could copy my answers. Should I do it, Sally? I don't want to, but I'm afraid that if I

don't give it to her she won't be my friend any longer.

Carmen

Dear Carmen,

Of cour you can't give her your exerci book. That's cheating, and you could get into big

trouble if you do that.

Sally

Dear Sally,

I was at my friend's hou for dinner last Saturday. During dinner, I broke a beautiful plate. It

was my friend's favorite plate. It was my friend's favorite wedding gift. I wanted to pay for it,

but she didn't agree with me. I feel bad about it.

Kay

Dear Kay,

I think you did the right thing. It was important to offer to pay for it, but it's not surprising

that she said no. Perhaps you could give her a special gift instead.

Sally

Dear Sally,

My son is 24 years old. He finished college last year, but he can't em to find a job that he

likes. I'm worried that he's not trying hard enough to get a job and live on his own. He sleeps

till noon every day. Also I've been cooking his meals.

Lisa Dear Lisa,

You're making it too easy for him to stay where he is. Tell him he has two months to find a

job (any job), and get his own place. He's old enough to take care of himlf.

Sally

(1)Lana wanted to borrow Carmen's .

A. plate B. science book C. dictionary D. exerci book

(2)What's Kay's problem?

A. She broke her friend's plate. B. She lost her exerci book.

C. Her friend didn't like her gift. D. Her son didn't find a job.

(3)Sally suggested that Lisa's son should .

A. find an interesting job B. sleep still 9 o' clock

C. find a job in two months D. look after his mother

(4)Which of the following is NOT true?

A. Carmen and Lana are good friends. B. Lana wanted to copy Carmen's answers.

C. Lisa's son finished college at the age of 22. D. Kay's friend liked the plate very much.

【答案】 (1)D

(2)A

(3)C

(4)C

【解析】【分析】本文是Sally给几个人的建议。

(1)细节题。根据 My good friend Lana in my science class asked me to lend her my exerci

book 可知Lana需要借Carmen的练习册,故选D。

(2)细节题。根据 I broke a beautiful plate. It was my friend's favorite plate. 可知Kay弄坏了她朋友的碟,故选A。

(3)细节题。根据 Tell him he has two months to find a job 可知萨莉建议丽莎的儿子两个月内找份工作,故选C。

(4)推理题。根据 My son is 24 years old. He finished college last year 可知丽莎的儿子22岁就完成了大学学业是错的,故选C。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。

14.阅读理解

Almost every Chine person can recite(背诵) the two lines of the famous poem, "Every

grain on the plate comes from hard work." But sadly, many of us don't get the real meaning of

the lines: Don't waste food.

A CCTV program reported that the food Chine people throw away every year is enough to

feed 200 million(百万)people for a year. Do we have too much food? Of cour not. There

were 925 million hungry people around the world in 2011. Six million children die of hunger

every year.

Chine people are well-known for being friendly. Many even feel that they lo face if their guests have eaten up all the food on the table. Luckily, a number of people have known the

importance of saving food. What should we do in our daily life to waste less food?

⑴Don't order too much in a restaurant. Only order as much as you want to eat. If you cannot

eat all the food you ordered, take the rest of it home.

⑵Don't leave any food in your bowls while having meals.

⑶Keep an eye on what food you have at home. Don't buy too much, especially for vegetables

and fruit.

(1)What's the real meaning of the underlined ntence?

A. 春种一粒粟,秋收万颗子。 B. 谁知盘中餐,粒粒皆辛苦。

C. 吏禄三百石,岁晏有余粮。 D. 足蒸暑土气,背灼炎天光。

(2)What should we do to waste less food?

A. Order more food in a restaurant.

B. Every time you eat, leave some food in your bowls.

C. Take all the food you ordered home.

D. Don't store too much food like vegetables and fruit.

(3)Which of the following is NOT true?

A. A number of people have known the importance of saving food.

B. The food Chine people throw away every year is enough to feed 200 million people for a year.

C. 200 million children die of hunger every year.

D. Many Chine feel that they lo face if guests have eaten up all the food on the table.

(4)What's the main idea of this passage?

A. Don't waste food. B. Chine people are friendly.

C. We can't die of hunger. D. Every grain is grown by farmers.

【答案】 (1)B

(2)D

(3)C

(4)A

【解析】【分析】文章大意:食物浪费已经成为主要的问题,文章给我没提出了一些建议,如何做才能够节约粮食。

(1)句意猜测题, Every grain on the plate comes from hard work. 的字面意思是:盘子中的每一粒粮食来自辛勤的劳动,因此和“谁知盘中餐,粒粒皆辛苦”意思是一样的,故答案是B。

(2)细节理解题,根据 Keep an eye on what food you have at home. Don't buy too

much, especially for vegetables and fruit. 为了节省食物,不要购买太多,故答案是D。

(3)细节理解题,根据 Six million children die of hunger every year. 可知世界上每年有六百万孩子由于饥饿而死亡,而不是两千万,C句是错误的,故答案是C。

(4)主旨大意题,文章自始至终都在说要节约粮食,不要浪费粮食,故答案是A。

【点评】考查阅读理解,文章涉及到了细节理解题,句意猜测题和主旨大意题,细节理解题一般可知直接从文中找到答案。句意猜测题首先要明白字面本身意思,然后想一想其真正的含义。主旨大意题需要充分理解文章,然后提炼出文章的中心意思。 15.阅读理解

As a volunteer teacher, I traveled a long way to a small village school in Longzhou, Guangxi. On

my way there, I thought about the village, the school, and the children there. However, my heart

sank when I arrived there. It wasn't what I expected. It didn't look like a school at all! The school

had only three rooms, one for Grades 1, 2 and 3, and the other for Grades 4, 5 and 6. There was a

third one for me.

The children welcomed me warmly on my first day. They asked me a lot of questions, and I told

them stories about mylf and my life in Beijing. The next day, I gave them a test to find out their

level(水平). To my surpri, though the test was very easy, over half of the students couldn't

pass it. I knew they needed me.

I was busy preparing lessons, reading test papers every night. I enjoyed teaching the lovely

and hard-working children, and I could e that they were making progress with my help. I have

also learned a lot from them. I understand their lives better, and we are now good friends.

I have worked in Longzhou for a year now. I'm happy, and the experience has been very uful

for me. I love the small village and the children. In fact, I would like to continue working here.

(1)The writer is a volunteer teacher who comes from ________.

A. Guangxi B. Xiamen C. Beijing D. Shanghai

(2)In the passage, "my heart sank" means that the writer ________.

A. felt upt B. was happy C. got angry D. was excited

(3)The writer found the students' level was ______ what she expected after the first test.

A. just as B. higher than C. lower than D. the same as

(4)Which of the following statements is NOT true?

A. Both the volunteer teacher and the students are working so hard.

B. The volunteer teacher doesn't like to work there any longer.

C. The students became better and better with the help of the volunteer teacher.

D. The volunteer teacher became friends with the students.

【答案】 (1)C

(2)A

(3)C

(4)B

【解析】【分析】文章大意:文章讲述了来自北京的老师去广西龙州支教的故事,他看到的学校与他想象的差别很大,但是他没有离开,留了下来,并帮助孩子成绩取得进步。

(1)细节理解题,根据 I told them stories about mylf and my life in Beijing. 可知作者来自北京,故答案是C。

(2)词义猜测题, my heart sank 的本意是心沉了下来,因为作者看到的学校与他相像完全不一样,心里有了很大的落差,因此感到很沮丧,故答案是A。

(3)细节理解题,根据 To my surpri, though the test was very easy, over half of the

students couldn't pass it. 可知,当地的孩子们的学业水平很差,比他想象的要低。故答案是C。 (4)细节理解题,根据最后一段的描述可知作者很喜欢那一段支教经历,因此B是错误的,故答案是B。

【点评】考查阅读理解,本文涉及到了细节理解题和词义猜测题,细节理解题相对简单,一般可以直接从文章中找到答案,词义猜测题则需要结合前后句或者文章本身去推测单词的意思。

-

2020-2021年八年级英语下册阅读理解 复习经典

本文发布于:2023-12-11 04:34:16,感谢您对本站的认可!

本文链接:https://www.wtabcd.cn/zhishi/a/1702240456117887.html

版权声明:本站内容均来自互联网,仅供演示用,请勿用于商业和其他非法用途。如果侵犯了您的权益请与我们联系,我们将在24小时内删除。

本文word下载地址:2020-2021年八年级英语下册阅读理解 复习经典.doc

本文 PDF 下载地址:2020-2021年八年级英语下册阅读理解 复习经典.pdf

标签:可知   理解   文章   细节   阅读   答案   问题   需要
留言与评论(共有 0 条评论)
   
验证码:
推荐文章
排行榜
Copyright ©2019-2022 Comsenz Inc.Powered by © 实用文体写作网旗下知识大全大全栏目是一个全百科类宝库! 优秀范文|法律文书|专利查询|