中考英语真题分项汇编-阅读理解 考点4 议论文 (全国通用)

更新时间:2023-05-17 09:25:12 阅读:10 评论:0

专题16 阅读理解
考点4 议论文
含有月的成语>日出江花红胜火春来江水绿如蓝
(一)
(2022·湖北十堰·中考真题)
阅读短文,根据其内容,选择最佳选项。
There is no doubt that technology has had a big influence on our lives. People from all around the world can now talk to each other almost at once on mobile phones and the Internet. People can easily solve their problems with the help of computers and the world wide web. With this technology, it ems that the world is more connected now than ever before. Even so, there have been worries about technology making people feel lonely and disconnected from others around them.
So does this mean that technology makes us lonely?
脾虚要怎么调理
In my opinion, it is hard to say Yes or No.
It’s true that humans need communication with each other. If we depend on technology too much to communicate, this can badly impact our mental (心理的) health. For me, technology is a tool. And just like any other kind of tool — like scissors, a pencil or a ruler, for example, it depends on how we u it: in a right way or in a right place. Take social media (社交媒体) as an example. If you only u it to compare yourlf with others, you might feel sad and lonely. But if you u it as a tool to connect with friends and family or to start a new community to talk about your hobbies and interests, the loneliness will turn into love and friendship.
蜗牛的特点When you feel lonely after staring at your computer screen all day, maybe you can u that technology to reach out to a reliable (可靠的) friend and invite him or her out for lunch or a coffee.
1. According to the writer, technology is ________ .
A. a tool    B. an influence
C. a pair of scissors    D. a way of communication
2. What’s the meaning of the underlined word “impact” in Paqugraph 4?
A. 帮助    B. 促进    C. 影响    D. 进入
3. According to the passage, if people u technology too much, people may ________ .
A. sleep less    B. live longer    C. feel lonely    D. get more jobs
4. When we u technology to________ others, we can find love and friendship.
A. argue with    B. compete with    C. connect with    D. compare with
5. What’s the main idea of the passage?
醋溜鸡A. Social media is important to us.    B. Technology can be good and bad to us.
大家早上好图片C. People need to communicate with each other.    D. Computers and the Internet help us with our work.
熊猫的英文
【答案】1. A    2. C    3. C    4. C    5. B
【解析】
【导语】本文介绍技术对我们的生活产生了很大的影响,在带来便利的同时,使人们之间的交流变少了。作者呼吁我们可以多和朋友出去。
【1题详解】
细节理解题。根据“For me, technology is a tool.”可知,对作者来说,技术是一种工具。故选A。
【2题详解】
词句猜测题。分析“If we depend on technology too much to communicate, this can badly impact our mental (心理的) health.”可知,如果我们过于依赖技术来交流,这会严重影响我们的心理健康。此处impact的意思是“影响”,故选C。
【3题详解】
细节理解题。根据“Even so, there have been worries about technology making people feel lonely and disconnected from others around them.”可知,有人担心科技会让人们感到孤独,与周围的人失去联系。故选C。
韭菜虾仁水饺【4题详解】
细节理解题。根据“But if you u it as a tool to connect with friends and family or to start a new community to talk about your hobbies and interests, the loneliness will turn into love and friendship.”可知,如果你把技术作为与朋友和家人联系的工具,或者建立一个新的社区来谈论你的爱好和兴趣,孤独就会变成爱和友谊。故选C。
【5题详解】
主旨大意题。本文主要介绍技术对我们的生活产生了很大的影响,在为我们带来便利的同时,也带来了问题。故选B。

本文发布于:2023-05-17 09:25:12,感谢您对本站的认可!

本文链接:https://www.wtabcd.cn/fanwen/fan/82/665888.html

版权声明:本站内容均来自互联网,仅供演示用,请勿用于商业和其他非法用途。如果侵犯了您的权益请与我们联系,我们将在24小时内删除。

标签:技术   影响   理解   水饺
相关文章
留言与评论(共有 0 条评论)
昵称:
匿名发表 登录账号
         
   
验证码:
推荐文章
排行榜
Copyright ©2019-2022 Comsenz Inc.Powered by © 专利检索| 网站地图